Onko sinulla rikoksesta aiheutunutta velkaa?

Rikosperusteinen velka on yleisimmin syntynyt rikokseen liittyvästä vahingonkorvausvelvollisuudesta.

Yhtenä velkajärjestelylain mukaisena velkajärjestelyn esteperusteena on rikosperusteinen velka. Rikosperusteinen velka ei missään nimessä ole automaattisesti velkajärjestelyn este. Esteenä olemiseen vaikuttaa muun muassa rikoksen laatu, rikoksesta aiheutuneen velan määrä ja se, miten kauan aikaa sitten velka on aiheutunut. Tuomioistuimissa on katsottu, ettei esimerkiksi yksinomaan törkeään pahoinpitelyyn perustuva vahingonkorvaus muodosta velkajärjestelylain mukaista estettä. Rikoksesta aiheutuneet velat tulevat kysymykseen esteenä lähinnä silloin, kun rikoksella on tavoiteltu merkittävää taloudellista hyötyä.

Rikoksen perusteella syntynyt maksuvelvollisuus voi siis estää velkajärjestelyn, jos tällainen velka muodostaa lähes kaiken velallisen veloista. Velkajärjestelyä ei kannata lähteä ihan heti hakemaan, jos rikoksesta aiheutunut vahingonkorvausvelvollisuus on hyvin tuoretta. Mitä isompi rikosperusteisen velan määrä on, sitä vanhempi rikosperusteisen velan tulisi olla.

Olemme saaneet velkajärjestelyitä myös henkilöille, joilla on ollut paljon rikosperusteista velkaa. Yleistä on, että henkilöllä on sekä rikosperusteista velkaa että kulutusluottoja ja pikavippejä. Näin ollen kannattaa ehdottomasti tarkistuttaa tilanteesi meidän kauttamme rikosperusteisten velkojen suhteen.

Jos sinulla on rikosperusteista velkaa, arvioidaan yhdessä tilanteesi ja edellytykset velkajärjestelyn saamiseen. Edes rikosperusteiset velat eivät aiheuta ikuista velkavankeutta, vaan voimme velkajärjestelyllä kääntää uuden lehden elämässäsi.

Scroll to Top